Home » Featured, Headline, Japoniška virtuvė

Japoniška žalia arbata jau ir Lietuvoje!

20 October 2011 9,146 views No Comment

Sveiki, skubu pranešti džiugią naujieną arbatos gurmanams. Šių metų spalio 16 d. pagaliau startavo pirmoji specializuota japoniškos žalios arbatos internetinė parduotuvė Lietuvoje www.zaliaarbata.lt

Internetinėje parduotuvėje galima įsigyti 100% japoniškos, 100% rūšinės, 100% pirmo skynimo, aukščiausios kokybės žalios arbatos. Puiki proga paragauti ne maksiminės ar neaiškios kilmės kiniškos, bet tikros japoniškos žalios arbatos. Šiuo metu galima įsigyti keturius skirtingus žalios arbatos produktus.

1. Sencha - pati populiariausia japoniška žalioji arbata. Sencha yra šviesiai žalios spalvos pasižymi gaiviu aromatu ir švelniu skoniu. Arbatą galima ragauti plikytą arba atšaldytą.

2. Žalioji arbata sencha (煎茶) pakeliuose. Sencha supakuota į trikampius pakelius po 2,5 g., todėl arbatą labai patogu arbatą paruošti karštą arba atšaldytą.Naudojami tik rūšiniai Yame regione išaugintos arbatos lapeliai.

3. Genmaicha – žalia arbata su skrudintais ryžiais. Genmaicha žalia arbata pasižymi pikantišku skoniu ir stipriu aromatu. Lengvai kartus žalios arbatos skonis puikiai dera su salstelėjusiu ryžių skoniu ir aromatu.

4. Gyokuro - žalioji arbata priklausanti prabangiausių Japonijos arbatų kategorijai. Nuo 2001 metų dešimt metų iš eilės gyokuro iš Yame regiono pelno Japonijos Žemės ūkio ministerijos skiriamą aukščiausią apdovanojimą įvertinant arbatos kokybę bei skonines ir maistines savybes. Arbata pasižymi ypač ryškiai išreikštomis skoninėmis savybėmis. Žalioji arbata gyokuro yra sodriai žalios spalvos, stipraus aromato, natūraliai švelniai saldaus skonio.

Svarbu pažymėti, kad visos arbatos yra rūšinės. Joms yra naudojami tik rūšiniai Yame regione išaugintos arbatos lapeliai.

Tradicinės japoniškos žalios arbatos istorija

Žalia arbata (jap. k. vadinama riokučia (ryokucha 緑茶)) yra neatsiejama Japonijos kultūros dalis. Visame pasaulyje japoniška žalia arbata yra itin aukštai vertinama tiek paprastų vartotojų tiek ir arbatos profesionalų bei įvairių sričių mokslininkų ne tik dėl savo skonio, aromato, natūralios sodriai žalios spalvos, bet ir šioje arbatoje esančių daugybės žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Žalia arbata yra tikriausiais sveikatos šaltinis.

Žalia arbata dažnai yra vadinama tiesiog „japoniška arbata“ (nihoncha 日本茶) nors istoriškai jinai pradėta auginti Kinijoje Song dinastijos laikais. Į Japoniją žalia arbata kaip ir daugelis kitų kultūrinos, maisto raciono ir pan. elementų į Japoniją atkeliavo iš Kinijos. 12 amžiuje pirmąją žalią arbatą į Japoniją atvežė budistų dvasininkas Myoan Eisai (明菴栄西) ir pristatė ją Zen Budizmo Rinzai mokyklos dvasininkams bei pasekėjams. Tuo metu žalia arbata vertinta kaip vaistai ir buvo prieinama tik kilmingiesiems. Įdomu pastebėti ir tai, jog siekdami pajusti tikrąjį nušvitimą zen budizmo vienuoliai atlikdami meditaciją zazen kaip pagalbinę priemonę, padedančią sužadinti ir išryškinti visus penkis jausminius pojūčius, vartojo žalią arbatą. Dėl šios priežastiesJaponijoje istoriškai yra išlikęs ypatingai glaudus tarpusavio ryšys tarp žalios arbatos ir zen filosofijos. Turbūt daugelis iš jūsų esate girdėję apie paslaptingąją žalios arbatos ceremoniją, kuri yra geriausias to pavyzdys.
Pačioje pradžioje žalioji arbata dar kitaip vadinama sencha būdavo paruošiama labai paprastai. Žalios arbatos lapeliai būdavo tiesiog verdami vandenyje. Kitas paruošimo būdas sietinas su arbatos ceremonijai naudojamų žalios arbatos miltelių macha paruošimu. Išdžiovinti arbatos lapai būdavo sutrinami akmeniu ir taip gaunami žalios arbatos milteliai macha.
Kaip ir minėta anksčiau prieš 900 metų žalia arbata galėjo mėgautis tik išrinktieji – Japonijos visuomenės kilmingieji arba ypatingai turtingi japonai. Žalia arbata vartota nuovargiui pašalinti, padėti organizmui atsistatyti bei kaip gyvybingumo šaltinis. Vėliau tobulėjant žalios arbatos auginimo ir paruošimo technologijoms šis sveikatos šaltinis tapo prieinamas kareivių, vadinamų bushi (武士), klasės atstovams. Dar vėliau žalioji arbata netruko paplisti ir paprastų japonų tarpe. Šiuolaikiniame žalios arbatos paruošimo procese yra pasitelkiami arbatos garinimo ir minkymo gamybiniai procesai, todėl arbatos nereikia virinti kaip prieš 900 metų. Pakanka sudžiovintus arbatos lapelius užpilti karštu vandeniu ir Jūs galite mėgautis nuostabiu gamtos dovanojamu skoniu.
Pati žalioji arbata Japonijoje pradėta auginti prieš 900 metų Kyushu saloje. Sakoma kad pirmaisiais žalios arbatos medžiais buvo apsodinta visa Sefuri kalno (aukštis 1055 metrai) papėdė.

Šiuo metu žalia arbata yra auginama ne tik Japonijoje, bet ir Kinijoje, Indonezijoje bei Vietname, tačiau japoniška žalia arbata yra išskirtinė savo kokybe bei maistinėmis savybėmis. Beje, tarp visų pasaylyje suvartojamų arbatų, žalia arbata šiuo metu sudaro apie 20 procentų. Kiekvieno produkto skonis itin stipriai priklauso kokioje gamtinių sąlygų aplinkoje augo vienas ar kitas augalas. Būtent todėl labai stipriai skiriasi japoniškų ryžių, žalios arbatos, ir kitų produktų skonis lyginant su kitų šalių produkciją. Kitas svarbus aspektas yra tas, jog skiriasi japoniškos ir kitose šalyse užaugintos žalios arbatos paruošimo bei pats gamybos procesas.


Rūšinė žalia arbata

Paprastai  japoniška žalia arbata gali būti skirstoma į rūšinę ir maišytą. Kaip pati geriausia rūšinė žalia arbata visoje Japonijoje yra vertinama Yamecha.  Pastaroji arbata yra auginama Yame regione, Fukuoka prefketūroje, kuri yra pietinėje Japonijos Kyushu saloje.

Yamecha rūšinė žalia arbata auginama aukštikalnėse kuriose vyraujantis specifinis klimatas suformuoja išskirtinio skonio ir aromato žalią arbatą. Kalnų papėdėje esantis Yame regionas pasižymi keliomis labai svarbiomis klimatinėmis savybėmis. Pirma, skirtingu paros metu ryte ir vakare aukštikalnėse vyrauja dideli karščio ir šalčio skirtumai, todėl yamecha žalioji arbata ypač gerai įsisavina visas naudingąsias medžiagas. Antras ne ką mažiau svarbus aspektas yra kalnų papėdėje tvyrantis rūkas. Norint išauginti aukščiausios kokybės žalią arbatą rūkas yra kertinis elementas. Pasirodo, jog kuomet arbatos lapai bręsta jie po truputį kietėja, o tai savo ruožtu neigiamai įtakoja skonines savybes. Kuomet žalios arbatos lapai yra labai kieti tiesiog neįmanoma pagaminti skanios žalios arbatos. Taip pat bręstantys arbatos lapai sukietėja kuomet augimo laikotarpiu susiduria su intensyviais tiesioginiais saulės spinduliais. Yame regione, kuriame ryte kylant saulei ir vakare jai leidžiantis kalnų papėdese, tvyrantis rūkas sušvelnina tiesiogių saulės spindulių poveikį. Tai savo ruožtu leidžia tinkamai vystytis jauniems žalios arbatos medžio lapeliams.

Dėka aukščiau minėtų specifinių gamtinių sąlygų gimsta švelnaus skonio ir stipraus aromato aukščiausios kokybės japoniška žalioji arbata yamecha.

Žalia arbata – sveikatos šaltinis

Jau prieš 800 metų senuosiuose Japonijos metraščiuose užfiksuota, kad žalioji arbata yra ilgaamžiškumo ir sveikatos šaltinis. Nuo seniausių laikų žalia arbata traktuota kaip itin vertingas augalas savo sudėtyje turintis daugybę žmogaus organizmui reikalingų maistinių ir vaistinių medžiagų. Pastaraisiais metais žalia arbata bei jos poveikis intensyviai tyrinėjamas įvairiuose universitetuose ir mokslinėse įstaigose. Moksliškai įrodytas japoniškos žalios arbatos teigiamas poveikis sveikatai. Žalia arbata – natūralus sveikatos šaltinis.

Žalia arbata pasižymi šiomis savybėmis: prevencija nuo aukšto kraujo spaudimo, diabeto, vėžinių susirgimų, gripo, kataraktos, senėjimo procesų, apsaugo nuo blogo burnos kvapo,  dantų gedimo, sumažina kraujyje esančio kolesterolio kiekį, skatina šlapimo išsiskyrimą, pasižymi teigiamu poveikiu lieknėjimo procesams ir dietai ir t.t.

Beje, galite prisijungti prie zaliaarbata.lt facebook draugų kuriems bus pateikiami karščiausi pasiūlymai ir įvairios naujienos susisjuios su žalia arbata ir Japonija.

Parengta pagal

www.zaliaarbata.lt

Prašome palikite savo komentarą!

Palikite savo komentarą žemiau taip pat galima nuoroda savo svetainės. Galite prenumeruoti komentarus naudodamiesi RSS paslauga.

Rašydami komentarus išlikite kultūringi. Nenuklyskite toli nuo temos. Brukalai nepageidaujami.

Galite naudoti šiuos HTML kodus:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Šiame tinklaraštyje galima naudoti Gravatar simbolius. Galite užregistruoti savo Gravatar.

Japonija, kelionės, keliauti, bilietai, verslas, ekonomika